دستگاه تفرق نور پویا – پتانسیل زتا (Dynamic light scattering)

معرفی دستگاه
 این دستگاه توانایی اندازه‌گیری سه مشخصه بنیادی ذرات شامل بررسی توزیع اندازه، حجم و شدت ذرات، تعیین پتانسیل زتا و وزن مولکولی را دارا می‌باشد. عملکرد روش تفرق نور پویا ، براساس حركت براونی ذرات معلق درون فاز مایع است. لذا نمونه‌ها باید به حالت کلوئیدی، سوسپانسیون و یا امولسیون باشند. اندازه‌‌گیری حرکت براونی ذرات در تست  DLS، از طریق محاسبه میزان نوسانات شدت پرتوهای نور متفرق شده توسط ذرات کوچک و بزرگ مشخص می‌شود. این تشخیص، از روی تغییرات الگوی نقطه ‌ای که به‌صورت کم‌‌نور شدن و یا پر ‌نور شدن نقاط تیره و روشن است، انجام می‌گیرد. تعیین شدت تفرق پرتوهای نور، به اندازه‌‌گیری ذرات منتهی می‌شود.
درک ارتباط میان اندازه گیری ذرات و پتانسیل آن‌ها، به پتانسیل جریان سیال زتا منجر می‌شود. این پتانسیل نشان دهنده میزان مقاومت الکترواستاتیکی بین ذرات است. یکی از آزمون‌هایی که معمولا با دستگاه DLS قابل اجراست، تعیین پتانسیل زتای ذرات است. پتانسیل زتا در اغلب موارد به‌عنوان شاخصی برای بررسی پایداری پراکندگی نمونه به‌کار می‌رود.این پارامتر به عنوان تابعی از PH و عاملی در تغییر شیمیایی نمونه، برای ایجاد فرمولاسیون‌های جدید و موادی با پایداری بیشتر به‌کار می‌رود. مشخص کردن نقطه‌ای که پتانسیل زتا در آن صفر است (نقطه ایزوالکتریک)، شرایط بهینه را برای جداسازی ذرات و یا در مقابل ایجاد لخته، فراهم می‌کند.
مشخصات دستگاه
  • مدل: Nanotrac Wave 2 شرکت Microtrac
  • دامنه اندازه‌گیری: 0.8 نانومتر تا 6.5 میکرون
  • دامنه اندازه‌گیری پتانسیل زتا: -۲۰۰ ~ +۲۰۰ میلی‌ولت، محدوده اندازه ذرات: 10 نانومتر تا ۲۰ میکرون
  • اندازه نمونه لازم: کمتر از ۳ میلی‌لیتر در سل استاندارد
  • • دامنه اندازه‌گیری وزن مولکولی: 300 دالتون تا 20 مگادالتون
  • دامنه دمایی: ۵ تا ۹۰ درجه سانتیگراد
  • دامنهPH: از ۲ تا ۱۲
  • مجهز به لیزر 780 نانومتر
اطلاعات تماس:
کارشناس مسئول آزمایشگاه مرکزی: آقای مهندس سعید جوادی آناقیزی (مشاوره در زمینه چگونگی استفاده از سرویس‌ها و دستگاه‌ها)
29905428
29905427
تحویل نمونه به آزمایشگاه
تقریبا بیشتر نمونه‌های آماده‌سازی شده برای آزمون‌های مختلف دستگاه DLS دارای دیسپرسانت‌های پایه آبی هستند. نانو ذرات باید در یک حلال مناسب (ترجیحا غیر استونی) حل شوند تا به غلظت مورد نظر برسند و با حجم حداقل 2 تا 5 میلی لیتر به آزمایشگاه تحویل داده شود. در ضمن متقاضی باید ضریب شکست ذره مورد نظر و همین طور ضریب شکست و ویسکوزیته در دمای مشخصی که برای حلال انتخاب شده را نیز به آزمایشگاه ارائه کند.
لازم به ذکر است  امکان انجام آزمون DLS با محلول‌ های خورنده، pH های بسیار اسیدی یا قلیایی فراهم نخواهد بود.
آماده‌سازی نمونه به‌عهده متقاضی است از این رو پیش از تحویل نمونه به آزمایشگاه ضروری است در خصوص شرایط آماده‌سازی نمونه به دقت مطالعه شود. جهت آماده‌سازی سوسپانسیون، وزن مشخصی از ماده مورد نظر را درون حلال مناسب به دور از آلودگی تهیه کنید. انتخاب حلال مناسب با تجربه‌کاری و مطالعه مراجع حاصل می‌شود و از مهمترین اقداماتی است که منجر به تهیه سوسپانسون پایدار، همگن و مطلوب می‌شود. رنگ سوسپانسیون متأثر از غلظت ذرات باید شفاف باشد و رسوبی حاصل نشود. پس از تهیه سوسپانسیون جهت آماده‌سازی بهینه در صورت لزوم از موارد زیر استفاده شود:
استفاده از دستگاه التراسونیک، فیلتراسیون، سانتریفیوژ، تنظیم pH جهت پایداری سوسپانسیون
دریافت خدمات دستگاه
  • جهت تعیین وقت و انجام آنالیز لطفا فرم مربوط به خدمات این دستکاه را تکمیل و ارسال کرده و با واحد پذیرش تماس حاصل فرمایید.
  • لازم به‌ذکر است اعضای محترم هیات‌علمی دانشگاه شهید بهشتی از تخفیف مصوب هیئت ریسه دانشگاه برخوردار خواهند بود
فرم درخواست آزمون DLS